Kada pinigų jau gana?

Temos, kurios nepatenka į aukščiau paminėtas kategorijas.
Artur
Mustachian
Pranešimai:249
Užsiregistravo:Šeš Geg 11, 2019 4:17 am
Išsiųsta patiktukų: 16
Gavo patiktukų: 32
Re: Kada pinigų jau gana?

Standartinė Artur » Tre Sau 08, 2020 6:36 pm

5K. Bet tik FI.

RE neketinu.
"Rule No. 1 is never lose money. Rule No. 2 is never forget Rule No. 1." - Warren Buffett.

Sitis
Mustachian
Pranešimai:204
Užsiregistravo:Sek Kov 17, 2019 8:02 pm
Išsiųsta patiktukų: 8
Gavo patiktukų: 38

Standartinė Sitis » Ket Sau 09, 2020 4:23 am

Kaip matome tema psichologinė ir čia galima išsivynioti labai plačiai. Kaip kažkas sakė - net ir susimušti galima dėl konkrečios sumos :)
Tam kad FI taptų realybe, nemanau kad pasyvių pinigų srautas turi būti dvigubas tam kas yra reikalinga. Jis turi būti diversifikuotas. Rimtai diversifikuotas.
Plius jei bus galimybė bet kada grįžti į darbo rinką nors dalinai, visada bus galimybė pasipildyti pajamas jei "shit hits the fan" papildomai.
Nes nemažai tų jau pasiekusių FI sako kad galėjo anksčiau, ir kad nesitikėjo jog pasyvų augimas bus spartesnis nei galvojo. NES buvo uždėta atsarga ant atsargos. O ir poreikiai pasiekus FI su laiku turi tendenciją mažėti (nežinau kodėl :)
T.y. jie sako kad FI galėjo deklaruoti daug anksčiau nei tai padarė ir darbo rinkoje būti trumpiau bei lygiai taip pat sėkmingai gyventi pasiekus FI.

Čia aišku svarbu tai, ar dirbamas darbas malonus ar ne. Ir jei į darbą eini kaip į kančią, manau verta prisiimti šiek tiek rizikos ir FI deklaruoti / išeiti iš darbo anksčiau, pasiekus patikimą diversifikuotą pasyvių pajamų srautą atitinkantį realias išlaidas. Nedauginant to iš 2.
Kita vertus jei darbas malonus, aš galvoju panašiai kaip Mr BM. Pasiekus basic pasyvų lygį matyt kad neišeičiau iš darbo čia ir dabar. Galima mažinti krūvį, dirbti pusę dienos ir "pratintis" prie naujo būvio, daugiau dirbti su savimi. Nes kaip rašiau anksčiau, daug kas iš tų kurie jau FI - pabrėžia psichologijos svarbą, laimės, prasmės paieškas. Ir tuomet kaip Mr.BM sakė - atsiveria nauji horizontai, hobiai, pomėgiai, kurie greičiausiai patys iš savęs generuos arba galės generuoti neplanuotą pinigų srautą.

GKA
Mustachian
Pranešimai:284
Užsiregistravo:Ket Vas 28, 2019 7:41 am
Išsiųsta patiktukų: 49
Gavo patiktukų: 22

Standartinė GKA » Ket Sau 09, 2020 9:29 am

Artur rašė:
Tre Sau 08, 2020 6:36 pm
5K. Bet tik FI.

RE neketinu.
Aš irgi labiau orientuojuosi tik į FI dalį, kad pasiekus tokį lygį būtų galima mažinti krūvį, bet ne visai atsisakyti veiklos.
Sumą kol kas projektuoju ties 1200€/mėn

notabene
Naujokas
Pranešimai:11
Užsiregistravo:Ket Geg 16, 2019 9:07 pm
Gavo patiktukų: 2

Standartinė notabene » Pen Sau 10, 2020 8:34 pm

Sakyčiau filosofinis temos klausimas. Kalbant apie FIRE vienam žmogui, tai turbūt ir į 1k Eur/mėn galima tilpti.

Kalbant apie komfortišką FIRE, tai artėčiau link 2k Eur/mėn. žmogui.

Tačiau realybėje net ir pasiekus ženkliai didesnes sumas, tu nori uždirbti dar daugiau :) Ir nesinori jokių RE.

klaustukas
Naujokas
Pranešimai:18
Užsiregistravo:Šeš Lie 27, 2019 5:28 pm

Standartinė klaustukas » Tre Vas 26, 2020 9:41 am

Nemanau, kad yra konkreti riba kiek gana. Augant pajamoms auga ir poreikiai. Visuomet nori galėti leisti sau daugiau. Kaip moteris nori, kad ant stalo niekad nenuvystų rožės ir kad vyro dėmesys nesumažėtų, taip vyras nori išgalėti atnaujinti auoparką, pailginti kelionių maršrutus ir panašiai. Manau kuo daugiau turi, tuo daugiau nori turėti

Sitis
Mustachian
Pranešimai:204
Užsiregistravo:Sek Kov 17, 2019 8:02 pm
Išsiųsta patiktukų: 8
Gavo patiktukų: 38

Standartinė Sitis » Ket Vas 27, 2020 9:14 pm

O pats faktas kad poreikiai auga lygegriačiai pajamoms nesuponuoja abejonės jog tie poreikiai galbūt nėra tikri?

Mano "moteris" nenori kad ant stalo nenuvystų rožės. Nupirkus gėlių pats jas ir prižiūriu kitaip nuvystų trečią dieną :) Mano moteris labiau nori kad ant stalo būtų maisto, dabar ir ateityje. O virš stalo būtų saugus stogas virš galvos visai šeimai. Manau to pagrindas yra masslow piramidės pagrindas. Tik žmonės paprastai neprojektuoja jo į ateitį. FI yra bazinių poreikių patenkinimas į priekį. T.y. poreikio rūpintis išgyvenimu išnykimas ir išsilaisvinimas. Kai tai supranti, nelieka jokios abejonės kad tarp pajamų ir išlaidų viršyjus bazinių poreikių lygį - nebelieka didelio ryšio.
Taip, pasaulis, žmonės neidealūs. Bet dirbant tuo klausimu - klaidų ir paslydimų kiekis neužgoš pozityvo gaunamo iš pastangų, dėl to NET finiše bus teigiamas.

pliumbum
Mustachian
Pranešimai:248
Užsiregistravo:Ant Kov 10, 2020 1:43 pm
Išsiųsta patiktukų: 1
Gavo patiktukų: 49

Standartinė pliumbum » Pen Geg 22, 2020 12:52 pm

3000 dabartinėmis kainomis mūsų šeimai yra jau visiškai saugi suma. Į tai įeina ir maistas, ir pramogos, ir 3-4 įvairaus ilgumo atostogos per metus (vienos Lietuvoje, dvejos Europoje ir vienos į kitus žemynus). Kelionės yra tai, ko mes nesame pasiruošę atsisakyti :) Būsto paskolos neskaičiuoju, nes manyčiau, kad būstą parduosiu greitindamas early retirement ir nusipirksiu be paskolos mažesnį ir ne tokioje geroje vietoje, galbūt provincijoje.

Manau, kad ir su 2000 prasisuktume, tie 3000 jau tokia suma, kur gyvenimo būdas nelabai mustachian ir kur gali sau leisti pirkalioti nesąmones :) Pirminis planas labiau gal ir yra pasiekti 2000 pasyvių pajamų, o likusį 1000 ar kiek mažiau tai jau per du darbingo amžiaus žmones neturėtų būti sunku pasidaryti iš hobių, nerizikingų mini versliukų, kuriuos jau esame išbandę (rankdarbiai, daiktų nuoma ir pan.). Bet čia jau bus matyti. Neatmesčiau ir to, kad išsiiminėčiau daugiau negu saugiais laikomi 4 procentai per metus - reiktų geriau pasėdėti prie excelio. Neturiu tikslo viso kapitalo palikti vaikams - juos tik reikia pastatyti į vėžes, bet kapitalą gali susikurti ir patys. Darbą irgi reikia pažinti :)

Dėl psichologijos tai nebus man problemų. Aš nenusėdžiu vietoje. Jau dabar žinau krūvą veiklų, kurių imčiausi - rašyčiau knygas, kol pagaliau parašyčiau tikrai gerą, galbūt norėčiau dalyvauti visuomeninėje veikloje, kad ir ginti kokį nors reikalą, kuris man svarbus. Keliaučiau ir galbūt bandyčiau dalį pajamų uždirbti iš blogo ar video kanalo. Nenoriu tingėti, bet dabartiniame darbe sunkoka. Dabartinis darbas man patinka taip vidutiniškai - visai įdomus, bet smarkiai per daug streso, konkurencijos ir pan. Jau keletą metų galvojau, gal keisti karjerą ar ką - bet nematau, kad neemigruodamas galėčiau Lietuvoje gauti daugiau negu jau gaunu. O emigruoti nenoriu, nes norisi, kad vaikai augtų Lietuvoje :)

dalius
Mustachian
Pranešimai:280
Užsiregistravo:Pen Bal 26, 2019 5:20 am
Išsiųsta patiktukų: 4
Gavo patiktukų: 15

Standartinė dalius » Pen Geg 22, 2020 7:23 pm

Ech, pavydziu zmonems, kuriems pinigu yra gana :) Man tikriausiai butu gana, jei turčiau portfeli verta bent milijono. Geriau 2. Neskaitant busto.
Tada sakyčiau... kad del pinigu daugiau per galva verstis nebereikia. O kadangi to tikriausiai nebus (nes teleloto bilietu neperku ir milijono nelaimesiu), Ir nesvarbu ar siandien uzdirbi 500 ar 5000. Paprasčiausiai rytoj gali uzdirbti 0...

Vartotojo avataras
Mr. BM.
Patyręs Mustachian
Pranešimai:726
Užsiregistravo:Ant Vas 26, 2019 12:13 pm
Išsiųsta patiktukų: 29
Gavo patiktukų: 83

Standartinė Mr. BM. » Šeš Geg 23, 2020 1:48 pm

dali.us rašė:
Pen Geg 22, 2020 7:23 pm
<...>Man tikriausiai butu gana, jei turčiau portfeli verta bent milijono. Geriau 2.<...>
Pats nežinau, bet turiu jausmą, kad nepadėtų nei 1 nei 10 mln. :) mano supratimu, enough ateina ne nuo pinigų kiekio, bet nuo to momento, kai žmogaus pajaučia sau reikalingą finansinį komfortą. Kuris, kaip žinia, gali būti labai skirtingas, priklausomai nuo žmogaus vertybių, gyvenimo būdo ir pan.
Naujausias straipsnis Balticmustache tinklaraštyje: BALTICMUSTACHE INVESTICIJŲ PORTFELIS. 2021 APŽVALGA.

Fumitto
Mustachian
Pranešimai:233
Užsiregistravo:Pen Kov 01, 2019 7:05 am
Išsiųsta patiktukų: 2
Gavo patiktukų: 27

Standartinė Fumitto » Pir Geg 25, 2020 7:16 am

Kiekvienam asmeniškai atsakymas bus skirtingas. Gobšiam ir 10 mln bus mažai, nes kažkas kitas gi turės 11 mln ir t.t.

Skelbti atsakymą