Karjera ir jos planavimas

Iškilo finansinis ar gyvenimiškas klausimas? Mėgsti padėti kitiems? Rašyk, o mes bandysime tau padėti.
+++
Pradedantis Mustachian
Pranešimai:111
Užsiregistravo:Pir Gru 09, 2019 2:41 pm
Išsiųsta patiktukų: 15
Gavo patiktukų: 14
Karjera ir jos planavimas

Standartinė +++ » Šeš Geg 23, 2020 6:11 pm

Sveiki. Sugalvojau uzvesti tokia karjeros tema. Susidariau ispudi, kad vakaru pasaulyje zmones dazniau galvoja apie karjera, daugiau strateguoja ta tema. Dazna tema angliskuose (dazniausiai amerikietiskuose) FIRE ar finansu forumuose apie tai, kaip zmones derasi del darbo uzmokescio, sokineja per imones, keicia valstijas/miestus, kad kiltu pozicijose, keltusi atlyginimus (daznai kalbama apie 20-30% darbo uzmokescio padidejimus), benefitus.

Lietuvoje, bent jau savo pazistamu rate, gana retai girdziu pokalbius tokiom temom. Daugelis zmoniu sedi tose paciose imonese daugybe metu. Kartais atrodo, lyg is senu laiku butu uzsilikes kazkoks tikejimas, kad kilimas imoneje priklauso daugiausiai nuo isdirbto laiko toje imoneje. Atlyginimas taip pat daznai kyla tik naturaliu budu metiniu pokalbiu metu keliais procentais. O darbo vieta daznai keiciama tik del to, kad senoji pradeda uzknisti, o ne del kazkokiu karjeros ambiciju ar planu.

Kokiu pastebejimu turite sia tema? Ar dažnai mastote apie karjera? Ar ja planuojate/strateguojate? Galbut galite pasidalinti savo planais ar patarimais. Galbut musu darbo rinka tiesiog per maza mano minetiem "sokinejimam" ar strategavimam?

Vartotojo avataras
Stoic
Mustachian
Pranešimai:223
Užsiregistravo:Ket Vas 28, 2019 2:44 pm
Išsiųsta patiktukų: 143
Gavo patiktukų: 9

Standartinė Stoic » Šeš Geg 23, 2020 6:43 pm

+++ rašė:
Šeš Geg 23, 2020 6:11 pm

Kokiu pastebejimu turite sia tema? Ar dažnai mastote apie karjera? Ar ja planuojate/strateguojate? Galbut galite pasidalinti savo planais ar patarimais. Galbut musu darbo rinka tiesiog per maza mano minetiem "sokinejimam" ar strategavimam?
Tema, kuria diskutuoti verta.
Manau, kad reikia svarstyti karjeros galimybes jau universitete (vertinga būtų ir anksčiau, bet bent aš būdamas mokiniu buvau toli gražu nepajėgus to daryt). Mintis, rodos, savaime aiški, bet dauguma studentų turi tik labai labai miglotą suvokimą, ką veiks po mokslų (ypač galioja humanitarinių mokslų studentams, pastarieji dažnu atveju apskritai nežino, kuo nori būti, ogi beje viena pagrindinių uni užduočių yra padėti mums išsiaiškinti kuo norime būti). Tiksliukai manyčiau labiau žino, kokių pozicijų gali tikėtis ir jau iš anksto nėra sunku domėtis, kur kaip kas.
Medicinoje (iš kur aš atėjęs) kiek kitaip. Visiems kaip akmenyje iškalta: univeras (LSMU yra sofistikuota profkė kaip kažkas skambiai tarstelėjo)--->~4-5m. rezidentūra (kurios metu įprastai dar kažkur papildomai dirbama ,pvz., skubios pagalbos skyriuose)---> dirbu gydytoju, kur likimas nublokš.

Aš vokiečių pradėjau mokytis penktam kurse (gaila, kad ne anksčiau), džiaugiuos, kad planavau. Planuoju ir dabar, kad po rezidentūros Vokietijoje likimas mane nublokš į Šveicariją. Tikiuosi nepamesti maksimalizmo vyresniame amžiuje.

Buvo pas mus uni karjeros centras, yra, manau, visose kolegijose ir uni, bet AFAIK niekas ten planuoti karjerų neina, o jei eina tai super. Šiaip norėtųsi kažkokios kompetetingos rankos ant peties, kad patartų ar kad kas pasakytų ,,esi reikalingas". Užsienis pasakė.

TL;DR: Studentai planuokit, svarstykit, strateguokit iš anksto. O tada smokit.

Vartotojo avataras
šešinuliai
Pažengęs Mustachian
Pranešimai:375
Užsiregistravo:Šeš Lap 09, 2019 12:37 pm
Išsiųsta patiktukų: 49
Gavo patiktukų: 96

Standartinė šešinuliai » Šeš Geg 23, 2020 6:47 pm

Įdomu padiskutuoti. In general, manau, kad užsilikęs pas mus dar sovietmetis, kai laikomasi "šiltos vietelės", o net ne tokioje šiltoje vietelėje sėdintys bijo kažką keisti ir drumsti vandenį. Užtruks, kol būsime wild corporate America.

Bet, taip pat manau, kad šitas keičiasi. Taip, man irgi pirmiausia galvoje išdygsta 40 metų vienoje vietoje atidirbęs tūlas lietuvis. Bet apie tokius, mano aplinkoje, jau sakoma "nenoriu dirbti, kaip mūsų tėvai dirbo". Ir savo late 20s-early 30s aplinkoje beveik neturiu pavyzdžių, kurie 5 metų stažą sukaupė vienoje darbovietėje, nors darbo rinkoje jau 10-15 metų.

O taip pat ir tas karjeros planavimas bei strategavimas labai priklauso tiek nuo amžiaus, tiek nuo profesijos.
Aš asmeniškai darbų keisti nebijojau, bet juos keičiau vedamas smalsumo, tikrai ne finansinių motyvų. Tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, pasilyginus su draugais, tas šokinėjimas per darbus atsipirko, nes su kiekvienu darbu algą įmanoma pasikelti 20-30%, ypač pradžioje. O įmonės viduje, kaip pats jau sakei, yra "taisyklės" ir year-on-year dažniausiai atlyginimai keliami tik infliacijai padengti.

Ir galiausiai, finansus iš tiesų planuoju labiau nei karjerą. Turiu omenyje exceliukus, planus į priekį bei sekančius žingsnius. Matyt nėra gerai dėl to, todėl lauksiu kitų forumo narių pasidalinimų :)
Mano kelionė milijono link: šešinuliai.lt

pliumbum
Mustachian
Pranešimai:248
Užsiregistravo:Ant Kov 10, 2020 1:43 pm
Išsiųsta patiktukų: 1
Gavo patiktukų: 49

Standartinė pliumbum » Šeš Geg 23, 2020 8:53 pm

12 metų dirbu vienoje įmonėje. Atrodytų, kad per ilgai. Man pačiam kartais taip atrodo. Bet aš for sure žinau, kad Lietuvoje daugiau gauti su savo darbu vargu ar galėčiau. Dauguma gauna mažiau. Taip yra, nes mes savo srityje esame lyderiai ne tik Lietuvoje, bet turbūt visoje Rytų Europoje. Savo darbovietėje esu įrodęs, ką galiu ir iš tiesų nors streso daug, bet stabilumo ir garanto irgi daug. Nematau prasmės kažką keisti. Naujoje vietoje dar neaišku, kokie būtų santykiai su vadovais, darbuotojais, ar man tiktų kultūra. Dirbdamas savo darbą UK ar Olandijoje gaučiau daugiau. Bet ne tiek daugiau, kad smarkiai išloščiau atmetus didesnius pragyvenimo kaštus. O prarasčiau daug nematerialių dalykų.

Artur
Mustachian
Pranešimai:249
Užsiregistravo:Šeš Geg 11, 2019 4:17 am
Išsiųsta patiktukų: 16
Gavo patiktukų: 32

Standartinė Artur » Sek Geg 24, 2020 1:24 am

Jau mokykloje 10-oje klasėje žinojau, kokia profesiją pasirinksiu. Karjera prasidėjo LT įmonėje, įgavus kelis metus patirties bėgau iš ten kuo greičiau, nors buvo atkalbinėjimų iš artimųjų ir darbovietės, kad va stabilu, darbas pastovus, pareigose greit pakilsiir t.t. Darbo užmokestis bei darbo sąlygos netenkino nė kiek.
Tada prasidėjo darbo paieškos, užtruko pusę metų beveik, kol radau. Per tą laiką 2kart atsisakiau darbo pasiūlymų, nes vėlgi netenkino siūloma alga ir sąlygos.
Tada pradėjau dirbt belgų įmonėje (virš 5m), poto olandų (vis dar tebedirbu). Lietuvoje ir daug kur kitur tokios algos negaučiau. Darbas pats patinka, minusas tik vienintelis, kad reik išvykti komandiruotėms (po visą pasaulį), tai šeimos nematau (internetas/tel bendravimas).
Planuot jau reik mokykloj, gerai jei yra kas nukreipia tinkama linkme, arba jei žmogus tikrai žino ko nori. Tada darai, kas patinka ir gauni eurus.
Nereik bijot keist darbo ir sėdėti jei jis tikrai nepatinka. Jei netenkina alga, eit ir reikalaut daugiau (jei manai, kad esi vertas).
Visada kažko mokytis ir praplėsti pasaulėžiūra, jei yra galimybė kursai, kurie taip pat padės karjeros kilime. Praktika priveda prie tobulumo. Savo srities specialistas daugeliu atveju taps paklausus darbo rinkoje ir jau tada jis gali rinktis darbovietę.
Liko pakilti dar paskutinį laiptelį savo darbo sferoje ir tada atsivers dar platesnės galimybės ir jei reiks darbovietė bus pakeista.
Kai žmogus puikiai žino ko nori ir turi užsibrėžtus tikslus, tada jie tampa lengviau pasiekiami.
"Rule No. 1 is never lose money. Rule No. 2 is never forget Rule No. 1." - Warren Buffett.

Vartotojo avataras
honestFIRE
Pažengęs Mustachian
Pranešimai:376
Užsiregistravo:Ant Kov 05, 2019 9:30 am
Išsiųsta patiktukų: 47
Gavo patiktukų: 16

Standartinė honestFIRE » Sek Geg 24, 2020 8:03 am

Reikia turėti didelius kiaušinius, kad mokykloje pradėti savanoriauti ar dirbti. Tai pravers ir vėliau gyvenime :)

Aš mokykloje svajojau apie kitokį darbą nei dabar, bet po kelių metų supratau, kad jis ne man. Tai supratau dar universitete, kai turėjau dar daugiau veiklų ir galėjau rinktis tarp to, kas man patinka labiau ir nereikėjo galvoti, tai ką daryti dabar. :) Bet kokiu atveju, net jei ir tos veiklos nebetęsiau, įgijau įgūdžių, kuriuos galėjau panaudoti ir kitur ir tas įgūdžių universalumas norisi tikėti, kad yra viena iš mano stiprybių. :)
:arrow: REVOLUT PASKOLA INVESTICIJOMS BONDORA. (ATNAUJINTA 10.15)

Bondora 688%, FinBee 18%%, FinBee.cz 0%, Omaraha, 12.9%, EvoEstate 11.41%, Reinvest24 13.2%

dalius
Mustachian
Pranešimai:280
Užsiregistravo:Pen Bal 26, 2019 5:20 am
Išsiųsta patiktukų: 4
Gavo patiktukų: 15

Standartinė dalius » Pir Geg 25, 2020 4:42 pm

Karjieros planavimas zinoma gerai.

Jau nuo 9 klases zinojau kad busiu IT'shnikas. Du diplomai, pagal specelybe uzdarbiaut pradejau nuo antro semestro. Bet... kaip musu kaime sakydavo: zmogus planuoja o dievas juokias. Dabar save laikau siauros specelizacijos energetiku :). 20 metu gimtajam institute... plis dar 8 chalyminant uzsieny. Kai dabartinis konktraktas baigsis - tikiuosi vel atgal priims :D

O kai kas nors paklausia patarimo del naujo darbuotojo.. dazniausiai rekomenduoju vengti "turistu". Jei zmogus vienoj kontoroj neuzsibuna ilgiau metu... tai su juo kazkas netaip. Net jei normalus zmogu us jei pabega koju neapsiles tai kontorai is jo tikriausiai daugiau nuostolio nei naudos.

+++
Pradedantis Mustachian
Pranešimai:111
Užsiregistravo:Pir Gru 09, 2019 2:41 pm
Išsiųsta patiktukų: 15
Gavo patiktukų: 14

Standartinė +++ » Pir Geg 25, 2020 5:32 pm

Matau daug kas mini mokykla. Sutikciau, kad tai svarbu irgi, ypac krypties nusistatymui. Nors tiesa sakant kurdamas tema labiau masciau apie karjeros planavima, kuris daromas jau pradejus karjera. T.y. kai jau pamatai ir supranti, kokios galimybes yra toje tavo pasirinktoje sferoje, ka reiskia vadovavimas, lydersyte, galbut projektu valdymas ir panasus dalykai.
dali.us rašė:
Pir Geg 25, 2020 4:42 pm
O kai kas nors paklausia patarimo del naujo darbuotojo.. dazniausiai rekomenduoju vengti "turistu". Jei zmogus vienoj kontoroj neuzsibuna ilgiau metu... tai su juo kazkas netaip. Net jei normalus zmogu us jei pabega koju neapsiles tai kontorai is jo tikriausiai daugiau nuostolio nei naudos.
Galbut siek tiek idealizuosiu, bet manau, kad visokiu atveju gali buti. Zmogus gali buti geras projektu vadovas, problemu sprendejas. Galbut zmogus iesko issukiu, jis gali ateiti i imone projektui, ji atlikti ir vaziuot toliau, o jo sugalvotus/idiegtus dalykus jau atlikineti kazkas, kas yra labiau "operatyvinej" pozijoje.

dalius
Mustachian
Pranešimai:280
Užsiregistravo:Pen Bal 26, 2019 5:20 am
Išsiųsta patiktukų: 4
Gavo patiktukų: 15

Standartinė dalius » Tre Geg 27, 2020 8:16 am

Sėkmingai karjierai reikalingos žinios ir patirtys labai priklauso nuo to, kuo užssiimi. Yra tik 2 gebėjimai, būtini bet kuriai sėkmingai karjierai, nepriklausmai nuo profesijos:
Networking ir Bullshitting.

Mintys ne mano, bet jom pritariu 100%, Svarbu ką pažįsto (ir kas pažysta tave) ir kaip gerai sugebi save parduoti :)

Sitis
Mustachian
Pranešimai:204
Užsiregistravo:Sek Kov 17, 2019 8:02 pm
Išsiųsta patiktukų: 8
Gavo patiktukų: 38

Standartinė Sitis » Pen Geg 29, 2020 7:07 pm

Karjerą planuoti manau būtina, jei nenori žaisti loterijoje kurioje po loterijos didžioji dalis dėl savo likimo kaltina aplinkybes (arba politikus), mažoji dalis teigia kad pasisekė būti rekiamoje vietoje reikiamu laiku.
Žinoma, po univero retai kada gerai žinai kur ir ką norėsi veikti. Bet praleiskime tai nes nežinant ką nori veikti, karjeros nesuplanuosi. Tame etape turi būti tyrinėjimas ir bandymas suprasti ko nori.
Kai jau žinai ko nori - turi pradėti ten kur nori nuo tokio laiptelio į kurį gali įšokti. Pasirenkant maksimaliai artimą įmonę savo karjeros idealui kad ir nuo žemesnio laiptelio, nei šiaip įmonę bet "gero pavadinimo" pareigas, tačiau tokioje įmonėje nebus nei gerų specialistų iš kurių galėsi mokintis, ir šiaip "vietos" daug nebus kilti (žinoma galioja išimtys, viskas priklauso nuo sektoriaus).
Kas man padėjo vietom - stebėt aukštesnes pozicijas, googlinant ir pan., taip pat peržiūrint aibę darbo skelbimų į norimas panašias pozicijas ir "susišaudyti" kvalifikacijas ir poreikius kokių dažniausiai yra ieškoma užimti tai pozicijai. Atitinkamai pagal tai įsivertini ką maždaug turi, ko dar trūksta, ir dirbi su savimi. Tada gerokai didesnė tikimybė kad gausi tai ko nori nes atitiksi daugiau darbdavio reikalavimų..
Kitas svarbus dalykas - esant jau norimos karjeros kelyje - nepraleisti nei vienos progos pasižymėti, gerai atlikti pavestas užduotis, rodyti iniciatyvą ir pan. Skamba kaip "corporate bullsh.." bet mes dabar tame etape kur žmogus jau norėjo būti :) Tame "gerame" darbe. Nekalbame apie stereotipinius mąstymus kad visi turi būti arba vadovai, arba turėti savo verslą, kitaip esi loozeris. Tas pats proaktyvus požiūris į savo darbą jei jis tikrai mėgiamas galioja absoliučiai visur: tiek samdomam darbuotojui korporatyfkėj, tiek laisvai samdomam specialistui ir pan. Žmogus kuris turi aistrą arba bent jau polinkį kad nebūtų taip skambu tam ką daro ir nuoširdžiai stengiasi atlikti visas užduotis maksimaliai gerai skiriasi kardinaliai nuo to kuris eina "atidirbti valandų" kad gauti atlyginimą. Ir jų karjeros kreivės yra visiškai priešingos.

Tai:
1) Dirbkite su savimi, bandykite jei esate jauni išbandyti save visokiuose darbuose. Aš karjeros pradžioje darbus keičiau kartais kas pusmetį. Viso gal 8 kol "subrendau" rimtam darbui ir karjerai. Dabar dirbu vienoje įmonėje jau daugiau kaip 10 metų. Galų gale ir šiaip, "paturistavus" kol esi jaunas - susidaro ir geresnis jausmas per atrankas, daugiau drąsos ir pan. Jei lauksite to vienintelio šanso ir bandysite jį paimti, jei neturėsite darbo paieškos ir atrankų patirties - pasirodysite prasčiau nei galėtumėte dėl jaudulio ir pan. Ir galite praleisti tą "vienintelę" progą. Nes atrankos irgi dalinai loterija. Buvau aibėje jų. Aišku "popierinės" savybės yra svarbu, dėl to kaip minėjau aukščiau turite matyti ko reikia norimai pozicijai ir kaupti tose vietose patirtį. Bet kai ateinate į pokalbį, sėkmė nulemiama labai greitai ir labai subjektyvių dalykių, patinka nepatinka ir pan. Nekalbu apie specifines labai tikslias pozicijas kur reikia labai tikslios patirties. Dauguma bendrinių pozicijų yra dalinai jausmas. O jausmas bus prastesnis jei kandidatas nebus atsipalaidavęs, susikaustęs, kalbės nerišliai ir pan.
2) Pasirinkite gerą terpę / įmonę kurioje matytumėte pakankamai šansų ir galimybių tobulėti kaip specialistas jau pasirinktame kelyje.

3) Dėkite visas įmanomas pastangas kad prasimušti iš pilkos masės pačioje karjeros kelio pradžioje. Iš karto padarius gerą įspūdį - dividendai bus labai ilgam. Jei pirmas įspūdis bus slogus - reikės laaabai ilgai mokėti palūkanas kol savo prakaitu įrodysite kad esate šio to vertas.

Man atrodo dividendai geriau nei palūkanos, tad išanalizuokite, investuokite ir sėkmės medžioklėje! :)

Skelbti atsakymą